Update (23 / 04 / 2025): We hebben voldoende voorraad van al onze producten, vind ons ook in en    Shop nu

GNSS-koers + IMU Sensorfusie in uitdagende omgeving

GNSS-koers IMU sensor fusie
GNSS-koers IMU sensor fusie

GNSS Kop + IMU Sensorfusie in uitdagende omgeving

Klantproject: nauwkeurige en robuuste koers meten

Een nauwkeurige koers is vereist in diverse toepassingen, van bathymetrische zeemetingen tot dronevluchtcontrollers, enz. Vandaag gaan we het hebben over een specifieke klant die een nauwkeurige koersmeting nodig heeft voor de visuele geleiding en data-acquisitie van zware machines in extreem uitdagende omgevingen.
Onze klant gebruikt deze zware machines op grote hoogte, in bergachtig gebied en bossen, en laat ze soms op extreme posities werken.

Mensen zijn over het algemeen bekend met GPS-technologie, omdat deze in veel dagelijkse gadgets te vinden is.
Als u deze tekst nu leest, bent u waarschijnlijk bekend met de RTK GNSS-technologie, die een nauwkeurigheid tot op de centimeter biedt.
Er is nog een interessante toepassing die niet erg populair is, maar wel erg indrukwekkend: het gebruik van GNSS RTK-technologie met dubbele antennes om extreem nauwkeurige koersbepaling te bereiken, zonder kalibratie en zelfs zonder correcties. Met twee antennes en een heldere hemel kun je gemakkelijk een koersnauwkeurigheid van <0.01 graden halen.

Koerssensoren: voor- en nadelen

Oké, wacht even, voordat we het over de nieuwste GNSS-gebaseerde koers hebben, gaan we eerst de *belangrijkste koerssensoren bekijken om hun sterke en zwakke punten te zien.

    1. Magnetometer. Misschien wel de populairste koerssensor. Het werkt als een ouderwets kompas.
      Promet
      Lage kosten, laag vermogenGevoelig voor storingen, vereist frequente kalibratie
      Geeft absolute koers weerLage nauwkeurigheid
    2. IMU (zonder magnetometer). Populaire sensor, beschikbaar op elke smartphone.
      Promet
      Nauwkeurige kortetermijnmetingenGeeft relatieve koers aan
      Snel en hoge nauwkeurigheid op korte termijnDrift in de loop van de tijd
    3. Koers over de grond. Het is geen sensor op zichzelf, maar kan wel als zodanig gebruikt worden. Het differentieert de GNSS-positie om de richting van het voertuig te schatten (niet de werkelijke richting).
      Promet
      Geeft absolute koers weerBerekent alleen de rijrichting en werkt niet als het voertuig stilstaat of op lage snelheid rijdt
      Alle GNSS-sensoren bieden deze metingLangzaam en gevoelig voor slecht GNSS-signaal
    4. GNSS-kompas. Misschien wel de populairste koerssensor. Het werkt als een ouderwets kompas.
      Promet
      Hoge nauwkeurigheid, geen driftLangzaam en gevoelig voor slecht GNSS-signaal
      Geeft absolute koers weeromvangrijker

*We slaan FOG (Fiber Optic Gyroscope), RLD (Ring Laser Gyroscope), Visual Odometry en andere dure koerssensoren opzettelijk over

Welke koerssensor moeten we gebruiken?

Uit de bovenstaande tabel blijkt duidelijk dat alle sensoren voordelen hebben, maar geen enkele is perfect. Onder zeer specifieke omstandigheden kan één sensor voldoende zijn.
In de onderstaande afbeelding ziet u zo'n voorbeeld: het voertuig rijdt vooruit, met een onbelemmerd zicht op de lucht. Onder deze omstandigheden komen de koers over de grond en de GNSS-kompas-sensoren bijna perfect overeen:

maar in de praktijk zijn de omstandigheden vaak niet zo ideaal. Daarom hebben we een aantal voorbeelden voorbereid om typisch gedrag te laten zien.

Voorbeeld 1: Als de machine achteruit rijdt, zie je dat de koers van het voertuig zeer stabiel blijft, maar dat de koers over de grond 180 graden verschuift, omdat de GNSS-ontvanger aanneemt dat het voertuig alleen vooruit rijdt.

Voorbeeld 2: Verlies van RTK-correcties/slechte GNSS-signaalontvangst door extreme positionering/gebruik in de buurt van bossen/diepe valleien. In dit geval zijn de signalen niet betrouwbaar, vertonen ze ruis en een duidelijke mismatch tussen sensoren.

Een robuuste oplossing is duidelijk de enige weg vooruit. Het zou geweldig zijn als je het beste van elke sensor zou kunnen combineren.

Om de bovenstaande metingen te verbeteren, hebben we een beetje ̶m̶a̶g̶i̶c̶ wiskunde nodig bij het mengen van alle sensoren binnenin simpleRTK2B SBC (GNSS-kompas, IMU, magnetometer) gecombineerd met kennis over sensorstatusvlaggen, wordt dit genoemd: sensorfusie.

Resultaten: betrouwbaar signaal en tevreden klant!

In de interactieve grafiek hieronder ziet u de originele sensoren en het virtuele sensorfusie-signaal, berekend in realtime.
Dit signaal is immuun voor GNSS-signaalinterferenties en is snel en robuust.

Interactieve grafiek voor vergelijking van kopbron

Apparatuur installatie

In dit geval is de installatie uiterst eenvoudig, 1x simpleRTK2B SBC met twee ZED-F9P en 2x Budget Survey GNSS Multiband-antenne. Meer informatie over deze producten vindt u hieronder.

Als je deze inhoud leuk vond, kun je ons volgen Twitter, YouTube, Facebook or LinkedIn om op de hoogte te blijven van dit soort inhoud.

Heeft u vragen of verzoeken?
Neem contact met ons op! Wij antwoorden <24 uur!

icon
Contact ArduSimple
Sluiten

Meer weten over GPS/RTK?

1. Ons technische team zal contact met u opnemen om eventuele vragen op te lossen!
2. We houden u op de hoogte van promoties en nieuwe productreleases
3. U hoort alleen van ons als we belangrijk nieuws hebben, we zullen uw e-mail niet spammen