Gebruik deze praktische, stapsgewijze handleiding om uw RTK-ervaring in de echte wereld te vergelijken GNSS veldmetingen met officiële kadastrale grensgegevens — met behulp van gratis, open-source tools zoals QGIS en QField.
U hoeft geen professionele landmeter te zijn om mee te doen. Deze gids is bedoeld voor boeren, landeigenaren, tuinders, huiseigenaren en ook GIS technici en landmeters die perceelsgrenzen willen controleren, geschillen willen oplossen of gewoon inzicht willen krijgen in de situatie op de centimeter nauwkeurig.
Of u nu bezig bent met het juridisch verifiëren van een perceel of gewoon een hek of tuin plant, deze tutorial leidt u door alles heen - van het downloaden van kadastrale gegevens tot het verzamelen van nauwkeurige veldmetingen en het naast elkaar vergelijken ervan op een digitale kaart.
Vereiste hardware:
- RTK gekalibreerde landmeterkit
- Een Android smartphone of tablet met internettoegang
Vereiste software:
- QGIS
- 7-zip (of een andere app om ZIP-bestanden te maken)
- GNSS Master
- QVeld
Hoe vergelijk je terreinmetingen van het veld met kadastrale gegevens?
Kadastrale gegevens ophalen
- Voor de kadastrale coördinaten van uw perceel kunt u contact opnemen met de overheidsinstantie die de kadastrale gegevens in uw land beheert (bijvoorbeeld het kadaster, kadaster of karteringsbureau). Veel van deze instanties hebben een online kadastrale kaart, waar u op perceelnummer of adres kunt zoeken om uw perceel in het kadaster te vinden. U kunt deze gegevens in verschillende formaten downloaden.
Het shapefile-formaat wordt veel gebruikt en zou beschikbaar moeten zijn op uw geoportaal. Het slaat geometrische vormen (zoals punten, lijnen en polygonen) op voor perceelgrenzen. Het is niet één bestand – een shapefile bestaat uit minimaal drie bestanden:
.SHP — geometrie (vormen)
.SHX — vormindex
.DBF — attributentabel (zoals een spreadsheet)
We zijn geïnteresseerd in .SHP-bestanden. In de onderstaande video laten we zien hoe u de kadastrale coördinaten van uw perceel in Baden-Württemberg, Duitsland, kunt downloaden.
We gebruiken de bestanden flurstueck.shp (bevat informatie over het perceel land) en grenzpunkt.shp (bevat informatie over grenspunten).
Een project in QGIS aanmaken en kadastrale gegevens importeren
- Open QGIS op je pc. Om een nieuw project in QGIS te maken, ga je naar het menu Project en selecteer Nieuw.
- Als dit de eerste keer is dat u QGIS gebruikt, moet u nog een aantal XYZ Tegels lagen om kaarten van Google en OpenStreetMap te kunnen gebruiken. Hiervoor moet je in de browser paneel aan de linkerkant van het venster, klik met de rechtermuisknop op XYZ Tegels en selecteer Nieuwe verbinding.
- Vul de Naam en URL en sla de instellingen op door te klikken op OKDe vereiste instellingen voor de verschillende kaartaanbieders zijn:
- Bing Aerial: http://ecn.t3.tiles.virtualearth.net/tiles/a{q}.jpeg?g=1
- Google Hybrid: https://mt1.google.com/vt/lyrs=y&x={x}&y={y}&z={z}
- Google Maps: https://www.google.com/maps/vt?lyrs=m&x={x}&y={y}&z={z}
- Google Satelliet: https://mt1.google.com/vt/lyrs=s&x={x}&y={y}&z={z}
- OpenStreetMap: https://tile.openstreetmap.org/{z}/{x}/{y}.png
- OpenTopoMap: https://tile.opentopomap.org/{z}/{x}/{y}.png
- Zodra XYZ-tegels zijn gemaakt, voegt u de kaarten toe aan het project door een tegel naar de Lagen paneel linksonder in het QGIS-venster. De volgorde van de lagen kan worden aangepast door ze te slepen en neer te zetten.
U kunt elke laag zichtbaar/onzichtbaar maken door het selectievakje ervan aan te vinken.
- Om de eerder gedownloade shapefiles van kadastrale gegevens toe te voegen, die in stap #1 zijn gedownload, sleept u beide shapefiles "flurstueck.shp" en "grenzpunkt.shp" naar de Lagen paneel, vergelijkbaar met hoe dat eerder gedaan werd met de XYZ Tegels.
- Gebruik Google Maps om uw gebied op de kaart te vinden en schakel de kadastrale lagen in om deze zichtbaar te maken.
- Standaard heeft de laag "flurstueck" geen transparantie, wat navigatie bemoeilijkt, omdat onderliggende kaartlagen niet zichtbaar zijn. Om deze lagen zichtbaar te maken, klikt u met de rechtermuisknop op de laagnaam en selecteert u Aanbod.
- In de Laageigenschappen venster, selecteer symboliek in het linkermenu en pas de Kleur en Dekking naar uw wensen. Wij raden aan de dekking in te stellen op een waarde rond de 30%.
- Om de GNSS-metingen later in het veld te kunnen opslaan, maakt u een nieuwe laag in het project aan die de gemeten punten bevat. Ga naar het menu Verschillende Lagenselecteer Laag maken en nieuwe GeoPackage-laag.
- Kies het Database bestandsnaam en locatie (bewaar het in uw QGIS-projectmap) en stel een Tafel naam. Stel de Geometrie type naar Point. Check Inclusief Z-dimensie om de hoogte op te slaan en (deze stap is belangrijk omdat QGIS anders geen hoogte-informatie van uw metingen kan opslaan). Als u wilt, kunt u een Nieuw veld Deze wordt weergegeven en kan worden bewerkt wanneer u een meting aanmaakt. Klik op OK om het venster te sluiten. De nieuwe laag verschijnt in het deelvenster Lagen.
- De nieuwe laag voor toekomstige metingen verschijnt.
Exporteer het project vanuit QGIS
- Tot nu toe hebben we een nieuw project in QGIS aangemaakt, lagen toegevoegd voor kadastrale gegevens en een laag voor onze eigen toekomstige metingen. De volgende stap is het uitvoeren van de echte GNSS-metingen in het veld, maar daarvoor moeten we het QGIS-project overzetten naar een smartphone (of een tablet). Er zijn meerdere manieren om het project over te zetten. In deze tutorial exporteren we het als een zip-bestand en zetten we het handmatig over. Een andere slimme manier is om QFieldCloud Als je het wilt uitproberen. Om het bestand handmatig over te zetten, installeer je een QGIS-plug-in. Ga naar het menu Plugins en selecteer Plugins beheren en installeren.
- Zoek naar het pakket Projectverpakker en klik op Plugin installeren.
- Na een succesvolle installatie drukt u op Sluiten.
- Om de plugin te starten, ga naar het menu Plugins─>Projectverpakker─>Projectverpakker.
- Selecteer de uitvoermap (bijvoorbeeld een map met de naam 'QGIS-Export') waarnaar u het project wilt exporteren en klik op OK.
- Media OK om de export van het project te bevestigen.
- Voor een eenvoudige overdracht van het project van uw pc naar uw telefoon kunt u de geëxporteerde gegevens inpakken als een zip-bestand met behulp van de gratis tool 7-ZIP.
- Gebruik uw favoriete methode om het ZIP-bestand van uw pc naar uw telefoon of tablet over te brengen.
- Om het QGIS-project op te slaan, gaat u naar het menu projecteren, kiezen Opslaan als… en selecteer uw QGIS-projectmap als opslaglocatie.
Let op: zorg ervoor dat al uw projectbestanden in dezelfde directory worden opgeslagen, anders slaat QGIS alleen verwijzingen naar uw bestanden op en wordt het moeilijk om het volledige project te back-uppen of te verplaatsen.
Verbinding met NTRIP service
- Om een nauwkeurigheid tot op centimeterniveau te bereiken in uw veldmetingen, moet u RTK-correcties gebruiken. In deze tutorial halen we correctiegegevens op van de Duitse SAPOS NTRIP service, die een gekalibreerd basisstation in de buurt van ons veld heeft. Als u zich ook in Duitsland bevindt, volg dan onze tutorial over hoe u zich kunt registreren en toegang kunt krijgen tot de SAPOS NTRIP dienst in Duitsland.
Als u zich in een ander land bevindt en hulp nodig heeft bij het vinden van een NTRIP correctieservice, zie onze Lijst met RTK-correctiediensten in uw land.
Bij het kiezen van een NTRIP Zorg ervoor dat de dienst gekalibreerde basisstations gebruikt. Dit is belangrijk voor kadastraal werk, waar absolute nauwkeurigheid vereist is. Gratis diensten zoals RTK2GO zijn niet geschikt, omdat hun basisstations vaak niet gekalibreerd zijn en slechts een relatieve nauwkeurigheid bieden, die niet geschikt is voor vergelijking met officiële kadastrale gegevens.
Voordat u het veld op gaat, moet u ervoor zorgen dat u over de benodigde inloggegevens beschikt om verbinding te maken NTRIP service, zoals: NTRIP Adres, poort, koppelpunt, gebruikersnaam, wachtwoord.
- Nu is het tijd om naar het veld te gaan. Verbind je RTK Calibrated Surveyor-kit met je telefoon volgens de instructies. Gebruikershandleiding en verbinden aan NTRIP service met behulp van GNSS Master.
- Zorg ervoor dat je instelt Instrumenthoogte in meters. De instrumenthoogte is de exacte hoogte tussen de punt van uw meetstok op de grond en het ontvangstvlak van de antenne. Deze wordt gebruikt om de exacte hoogte van het punt op de grond te berekenen. Nadat u de hoogtewaarde hebt ingevoerd, klikt u op het vinkje naast het veld.
Importeer het project naar QField op de telefoon
- QField is een Android-app die een tegenhanger is van QGIS op de pc. Importeer nu uw project in een ZIP-bestand. Klik op Lokaal bestand openen en dan op de + knop en Project importeren uit ZIP.
- Klik op de ZIP-bestandsnaam.
- Media Importeren en overdragen.
- Klik op uw projectnaam.
- Het project wordt geladen met alle lagen, inclusief kadastrale gegevens.
Metingen uitvoeren in het veld
- Open in QField de Hamburgermenu in de linkerbovenhoek en stel de zichtbaarheid van de lagen naar wens in. Activeer de actieve laag door op de naam te klikken en zet QField in de bewerkingsmodus door op de knop rechtsonder te klikken.
- Nu kunt u beginnen met navigeren naar punten op uw terrein en uw gemeten punten toevoegen. Om een bestemming te selecteren om naartoe te navigeren, klikt u op een element op de kaart.
- Dit opent de Kenmerken menu waarin u de exacte functie kunt selecteren die u wilt gebruiken.
- Nadat u op de gewenste functie hebt geklikt, verandert QField in de detailpagina van de functie. Daar kunt u het menu (drie puntjes) selecteren en op het vlagpictogram klikken om de navigatie te starten.
- Nu kunt u naar de functie navigeren en wanneer u de bestemming nadert, Nauwkeurig zicht Er kan een venster verschijnen om u precies te helpen navigeren.
- Het exacte gedrag van QField bij het naderen van de bestemming kan worden geregeld door lang op de vlagknop te drukken en te selecteren Precieze weergave-instellingen waar u de afstand tot de bestemming kunt definiëren wanneer de Nauwkeurig zicht vensters zullen openklappen en een Audio-nabijheidsfeedback (alarmgeluid) worden afgespeeld. Let op: Als u een smartphone met een klein display de Nauwkeurig zicht venster zal veel ruimte op het scherm in beslag nemen. Om het te verbergen Nauwkeurig zicht, beweegt u eenvoudigweg uw meetstok een stukje van het bestemmingspunt af en het venster verdwijnt automatisch.
- Op dit punt is het belangrijk om het waterpas van de landmeter (bel) te controleren om er zeker van te zijn dat de meetpaal precies verticaal staat, zodat de positie van de GNSS-antenne exact overeenkomt met de puntpositie van de meetpaal.
- Als u uw meetstok waterpas hebt gezet, klikt u op de + knop om een nieuw meetpunt toe te voegen.
- Op deze manier kunt u metingen verrichten op alle punten van uw veld.
- Nadat alle metingen in het veld zijn uitgevoerd, stopt u met bewerken. Om de bewerkingsmodus te verlaten, gaat u terug naar het menu en schakelt u de bewerking rechtsonder uit.
Exporteer metingen voor analyse
- Om de metingen te exporteren, klikt u bovenaan op het map-icoontje met het tandwielsymbool. Het menu voor het exporteren van bestanden wordt dan geopend.
- Klik op het menu (drie puntjes) naast de map met uw bestand van de meetlaag en selecteer Exporteren naar map om het bestand op de gewenste locatie op te slaan.
- De geselecteerde map bevat een *.GPKG-bestand voor elke geëxporteerde laag. Deze bestanden moeten terug naar uw pc worden overgebracht, zodat ze in QGIS kunnen worden geanalyseerd.
- Kopieer de geëxporteerde *.GPKG-bestanden terug naar je QGIS-projectmap op je pc en overschrijf de oude bestanden. Als je QGIS daarna opent, zal het de bijgewerkte versie van je bestanden gebruiken.
Analyse in QGIS
- Open uw recente project in QGIS.
- Om de afstand te meten tussen onze eigen metingen en de officiële punten die zijn gedownload uit de kadastrale gegevens, maken we beide lagen grenspunt en Mijn_metingen zichtbaar.
- Zoom in totdat u beide punten die u wilt vergelijken duidelijk op het scherm kunt zien.
- Om de afstand tussen het kadastrale punt en uw meetpunt te meten, selecteert u de Meetinstrument van de werkbalk.
- Trek een meetlijn van het eerste punt naar het tweede punt. De tool toont u de afstand (u kunt de fysieke eenheid selecteren). Zo kunt u de kadastrale gegevens met uw eigen gegevens vergelijken.
- En dat is alles! Zo kunt u kadastrale metingen van uw perceel vergelijken en valideren.
Als u deze tutorial wilt volgen, hebben we alle producten op voorraad en klaar om te verzenden: